Alapanyagok

Az emléktábla anyagát mindig az adott feladathoz kell kiválasztani. A tervezés menüpontban már említettük, hogy bizonyos műveleteket (pl. a fotógravírozás) nem lehet minden anyagra kivitelezni. Az anyagválasztásnál tehát az alábbi szempontok a leginkább mérvadóak:

  1. Mi a Megrendelő kívánsága
  2. Kültér, vagy beltér
  3. Mit kell az emléktáblán megjeleníteni

Kültéri emléktáblák alapanyagául az gránit fajták nagy része, néhány márvány pár mészkő fajta felel meg.

Gránit
Márvány
Mészkő

Kültérre tudunk még kínálni speciális, lézergravírozható műanyagokat (rézhatással is!), illetve eloxált aluminium táblákat.

Rézhatású műanyag
Eloxált aluminium

Az időjárásnak kitett emléktáblát ugyanis nem csak az eső, hanem a szmog és az UV sugárzás is rongálhatja.

A tervezés és az árajánlat készítése során természetesen figyelembe vesszük az Ön kívánságát és igyekszünk az elképzelt színvilágnak és struktúrának megfelelő anyagot választani.

Fényképgravírozás kültéri emléktáblára szinte kizárólag csak fekete, illetve sötét színvilágú gránitra lehetséges időtálló módon. Ilyenkor is lehetőség nyílik azonban betéttábla elhelyezésére, amennyiben Ön más színvilágú alaptáblát szeretne.

A kontraszt fontosságáról: 

Az időtállóság mellett érdemes szót ejteni az anyagválasztáskor a kontrasztról. Egy felületen akkor lehet látványosan megjeleníteni valamit, ha a háttér és a mondanivaló között megfelelően erős a kontraszt, máskülönben a szöveg, grafika, stb. halványnak látszik,  esetleg el is tűnik.