Technológia

Egy mai, korszerű emléktábla megmunkálására több technológia is a rendelkezésünkre áll, melyekkel szinte mindent meg tudunk jeleníteni akár egy terméskő felületén is.

A leggyakrabban használt két eljárás a lézergravírozás és a homokfúvás.

A lézergravírozás

Rendelkezésünkre áll az ország ezidáig egyetlen nagyformátumú, kimondottan kőfelületek megdolgozására alkalmas, számítógép vezérelt lézergravírozó gépe. Ezzel az eljárással időtálló módon lehet – egy arra alkalmas kőfelületre - megjeleníteni gyakorlatilag bármit, ami papírra kinyomtatható. Fénykép, grafika, logó, vagy címer éppúgy bevéshető az emléktábla felületébe, mint bármelyik betűtípussal megírt szöveg. Túl azon, hogy raszteres (tehát képpontokból álló) grafikák is megvalósíthatók, ennek az eljárásnak óriási előnye, hogy precizitása miatt apró részletek, kis betűk kidolgozására is alkalmas. Kültérre kizárólag sötét – leginkább fekete – gránitra lehet lézerrel dolgozni, beltérre viszont szóba jöhetnek a világos színű márványok mellett a kompozit anyagok és a kimondottan lézerhez gyártott műanyag és eloxált aluminium táblák. Az eljárás kevés élő munkát igényel, ezért a lézergravírozott emléktáblák fajlagosan a legolcsóbbak.

A homokfúvás

A homokfúvás az emléktáblakészítés másik alappillére. Számítógépes előkésztéssel mély, igazi háromdimenziós élményt nyújtó véseteket lehet készíteni ezzel a technikával. Nagy előnye, hogy a grafika kifestésével erős kontraszt érhető el kültéren és beltéren egyaránt. Gránit, márvány, mészkő és kompozit anyagok megmunkálására egyaránt alkalmas! Hátránya viszont, hogy kizárólag ún. vektoros, tehát vonalas grafikák jeleníthetők csak meg az emléktáblán, tehát fényképek és más képpontokból álló objektumok nem. Általában szövegeket, logókat és címereket készítünk ezzel az ejárással. Mivel több élőmunkát igényel, homokfúvással fajlagosan drágább dolgozni.

Élkialakítás

A kőanyagok nagy része - és így a gránit és a márvány is -, a vágás során kicsit letöredezik, sorjásodik. Ennek eltűntetésére, illetve az esztétikai élmény növelésére alkalmazzuk az ún. FÓZOLÁST /más színnel kiemelni/. Ez azt jelenti, hogy az éleket 45 fokban lecsiszoljuk, így egyrészt látványosabbá tehető a tábla, másrészt pedig vastag tábla esetén optikailag csökkenthető a vastagság (vékonyabbnak tűnik, mint amilyen valójában).

Az esetek túlnyomó többségében kb. 3mm-es letörést alkalmazunk de lehetőség van akár 1-2 cm-es fózolásra is. Az alábbi képek segítséget nyújthatnak a döntéshez.